Keuzehulp bouwdroger

Waarom bouwdrogen - ontvochtigen 

 • besparen op kosten door versnellen bouwtijd
 • voorkomen van schimmelvorming en of stank doordat de natuurlijke droging (te) langzaam gaat
 • besparen op energie kosten. Drogen d.m.v. uitsluitend verwarmen kost veel energie. Gaat relatief langzaam en kan schade veroorzaken. Indien de juiste uitharding tijd na het aanbrengen zandcement vloer en stucwerkzaamheden in acht wordt genomen wordt door de inzet van bouwdrogers en ontvochtigers nooit schade veroorzaakt

Welke bouwdroger huren voor welke ruimte

Dit wordt bepaald op basis van de inhoud van de te drogen ruimte.

 • tot 200 m³ bouwdroger DF200
 • van 200 m³ tot 400 m³ bouwdroger DF400
 • van 400 m³ tot 800 m³ bouwdroger DF800
 • bij meer dan 800 m³ vraag dan altijd advies aan de verhuurder 

Ontvochtigen na lekkage

Zowel bouwdrogers als ontvochtigers zijn geschikt om in te zetten na lekkage. De werking van beide machines is hetzelfde. Ontvochtigers zijn in tegenstelling tot bouwdrogers niet geschikt om in een ruimte te plaatsen waar nog bouwwerkzaamheden plaats vinden of recentelijk hebben plaats gevonden. 

Dit omdat het bouwstof wat nog in de te drogen ruimte aanwezig is neer slaat op het condensatieblok in de bouwdroger. Uitsluitend het condensatieblok dat in de bouwdrogers wordt toegepast is door een deskundige met een hogedrukreiniger goed te reinigen. 

De ontvochtigers hebben als extra dat deze zijn voorzien van een instelbare hygrosstaat. Bij bouwdrogen wordt de luchtvochtigheid zo laag mogelijk met de hygrosstaat ingesteld. Uitsluitend indien de droging plaats vindt na lekkage adviseren wij deze niet lager te zetten dan 35 %.

Ook zijn de ontvochtigers voorzien van instelbare timer. Wij raden aan om het drogen niet te onderbreken. Dit omdat de droogtijd hierdoor negatief wordt beinvloed. De timerfunctie wordt veelal gebruikt in natte ruimtes, zoals bijvoorbeeld een binnenzwembaden. Dit zodat deze bijvoorbeeld uitsluitend aan staat na de openingstijden. 

De DryFast bouwdrogers type DF200 en DF400 zijn relatief stil. De ontvochtigers TTK105S, TTK175S en TTK355S zijn nog net iets stiller.

 • tot 55 m³ of 110 m³ ontvochtiger TTK105S
 • tot 225 m³ ontvochtiger TTK175S
 • van 225 m³ tot 400 m³ ontvochtiger TTK355S

Waar de bouwdroger of ontvochtiger te plaatsen

Plaats de bouwdroger indien mogelijk in het midden in de te drogen ruimte. Sluit alle ramen, buitendeuren en ventilatieroosters. Indien er een mechanisch afzuigsysteem aanwezig is, zet deze ook uit. Indien dit niet mogelijk is, zet deze op de laagste stand.

Indien de ruimte één of meerdere scheidingswanden bevat, zet dan de bouwdroger in de ruimte welke het meest vochtig is en zet alle binnendeuren open naar de kamers die ook gedroogd moeten worden. Mocht na verloop van tijd blijken dat de vochtigheid in een van de andere ruimtes hoger is dan raden wij aan de bouwdroger hier naar te verplaatsen.

Waarom een bouwdroger of ontvochtiger combineren met een ventilator

Zowel bouwdrogers als ontvochtigers zijn uitgerust met een interne ventilator. Deze koelt de droger en zorgt voor luchtverplaatsing door het condensatieblok. Ook vergroot dit de lucht circulatie in de te drogen ruimte.

Om het droogproces te versnellen raden wij aan de ruimte te voorzien van één of meer losse ventilatoren. Doordat de luchtverplaatsing hierdoor wordt verhoogd, gaat het drogen sneller. Dit resulteert in een droogtijd die gemiddeld 25 tot 30 % lager is.

Zet de ventilator altijd in de ruimte waar ook de droger staat. Plaats deze zo dat deze de relatief drogere lucht uit de ruimte waar de  bouwdroger staat naar de andere te drogen ruimte en/of ruimtes wordt geblazen.

Plaatst geen kachel achter de ventilator, hierdoor kan er schade aan de ventilator ontstaan doordat deze te warm wordt.

Wanneer wel- en hoe verwarmen

Zowel bouwdrogers als ontvochtigers geven zelf warmte af en presteren vanaf goed vanaf 7°C. Het bedrijsoptium wordt bereikt bij een temperatuur van 15°C tot 20°C . Wij raden altijd aan om bij te verwarmen tot een temperatuur van 15°C.

Aandachtspunten bij verwarmen tijdens het droogproces zijn:

 • Gebruik geen gasgestookte kachels. Door de verbranding wordt relatief veel vocht in de ruimte gebracht.
 • Zet geen standaard elektrische heaters/straalkachels in. Deze worden aan de buitenzijde (te) heet, waardoor direct onder of naast de straalkachel het verhardings- en hechtingsproces negatief beïnvloed worden. Door de te hoge temperatuur kan schade ontstaan, het aangebrachte materiaal zal onvoldoende hechten aan de wand of vloer.
 • Volg indien er nieuwe verwarming/vloerverwarming is aangebracht altijd het stookadvies van uw installateur. Veelal mag in het begin de verwarming nog niet worden aangezet en kan wel al een bouwdroger worden ingezet.
 • Bij het verwarmen met elektrische kachels raden wij aan uitsluitend kachels te gebruiken welke zijn ontwikkeld voor het bouwdrogen. Deze hebben een dubbelwandig buitenkant, zodat de buitenzijde niet heet wordt. En zijn ook voorzien van een ventilator om de luchtverplaatsing te verhogen. 
 • Voorkom energieverspilling met het verwarmen door de te drogen ruimte zo goed mogelijk af te sluiten (niet ventileren). Stel de temperatuur van de kachel in op maximaal 15 °C.

Droogtijd

De droogtijd bij zowel drogen na lekkage als het bouwdrogen is afhankelijk van de volgende factoren:

 • samenstelling van het materiaal
 • hoeveelheid vocht die in het materiaal zit
 • dikte van het te drogen materiaal
 • relatieve vochtigheid in de ruimte
 • omgevingstemperatuur
 • inhoud van de te drogen ruimte en oppervlakte van het te drogen deel
 • aanwezigheid van wanden, deuren en spullen
 • ruimte wel niet goed is af te sluiten
 • wel/niet aanwezig zijn van mechanische ventilatie

het Grofweg geld voor het bouwdrogen een droogtijd van 1 week per 1 cm (dikte) aangebracht stucwerk en zandcement.

Inzetten van droogapparatuur met een hogere capaciteit dan nodig is voor de te drogen ruimte versneld het drogen niet. Versnellen van het drogen is uitsluitend mogelijk door verhoging van de luchtcirculatie en te zorgen dat de temperatuur in de ruimte tenminste 10° C is.  

Wanneer beginnen met drogen

Ontvochtigen na lekkage.

Altijd zo snel mogelijk het aanwezige water wegpompen, dweilen en/of opzuigen. De materialen die onherstelbaar zijn beschadigd door het vocht indien mogelijk ook direct verwijderen uit de ruimte*.

Daarna zo snel mogelijk een ontvochtiger, ventilator en eventueel een droogkachel plaatsen.

Vergeet niet een foto van de tellerstand te maken voordat deze in gebruik en nadat deze in gebruik is gesteld. Op basis van deze foto maken wij een berekening van het stroomgebruik van de geplaatste apparatuur.

*Check altijd ook uw verzekeringspolis i.v.m. mogelijk verhalen van de schade door de lekkage en het beperken van verdere schade door meteen te beginnen met drogen. Veelal is het mogelijk de huur van de droogapparatuur inclusief stroomverbruik te claimen. Maak ook foto's van de te verwijderen materialen, voordat deze worden verwijderd. Bij twijfel of het materiaal onherstelbaar beschadigd is raden wij aan eerst contact met de verzekering opnemen, voordat dit verwijderd wordt.

Op de eindnota worden door ons de totale huurkosten voor de droogapparatuur en het stroomverbruik vermeld. Bewaar deze nota goed. Uw verzekering kan hierna vragen. 

Bouwdrogen

Houd met het bouwdrogen altijd rekening met de benodigde tijd die minimaal nodig is voordat met drogen begonnen mag worden. Volledigheidshalve dit staat vermeld op het verpakkingsmateriaal van de aangebrachte mortel.

Bij stucdrogen adviseren wij te beginnen 24 uur nadat dit is aangebracht. Start drogen van een zandcement vloer 7 dagen nadat deze is aangebracht.

Bouwdrogen en ontvochtigen in de zomer

Ook in de zomermaanden worden bouwdrogers en ontvochtigers ingezet om het droogproces te versnellen.

Zodra omgevings temperatuur boven de 30°C is raden wij af om bouwdrogers en ontvochtigers in te zetten. Dit omdat de droogapparatuur dan te heet wordt waardoor hier schade aan ontstaat.

Aandachtspunten voor bouwdrogen en ontvochtigen bij hogere temperatuur

 1. versnellen drogen voordat aangebrachte producten zoals zandcement vloeren en stucwerk zijn uitgehard raden wij altijd af. Bij een temperatuur hoger dan 30°C is het advies het drogen te versnellen door de luchtcirculatie te verhogen met behulp van ventilatoren.
 2. Ook voor drogen na lekkage raden wij bij een temperatuur hoger dan 30°C aan te drogen door de luchtcirculatie te verhogen met behulp van ventilatoren.

Aan- en uitzetten droogapparatuur

Zet de apparatuur uitsuitend aan en uit met de schakelaar.

Laat de droogapparatuur zoveel mogelijk aan staan. Dit omdat het droogproces meteen stopt als dit wordt uitgezet. 

Heeft de apparatuur een uur of langer uitgestaan. Kan in het ongunstigste geval het 3 uur duren voordat het droog optimum opnieuw wordt bereikt.

Alle DryFast droogapparatuur is direct inzetbaar na het transport. Vergeet niet voordat de apparatuur verplaatst wordt altijd de schakelaar op de nul stand zetten (kwart slag naar links te draaien).

Waarna de stekker te verwijderen uit het geaarde stopcontact. 

Let op zowel de ontvochtigers als de bouwdrogers na het uitschakelen niet direct worden aangezet. Wacht s.v.p. 5 minuten voordat deze weer worden aangezet. Dit ter voorkoming van schade aan de machine.

Bij welke bedrijf droog apparatuur huren

In de markt zijn verschillende merken bouwdrogers te huur. De meeste verhuurbedrijven in Nederland verhuren met name apparatuur van het merk DryFast. Dit omdat deze het hoogste rendement hebben en het meest betrouwbaar zijn.

Wij adviseren altijd te letten op de volgende:

 • reputatie (reviews) van het verhuurbedrijf
 • leversnelheid, openingstijden, omruilsnelheid bij storingen
 • check altijd of apparatuur tenminste jaarlijks gekeurd wordt (voorzien van een geldige keuringsticker)
 • staat van onderhoud van de apparatuur en ouderdom, beide beïnvloeden zowel de droogtijd, het energieverbruik en de bedrijfszekerheid
 • bij vergelijken van de prijs altijd goed controleren of vermelde prijs met of zonder btw is. Goedkoop bij oudere apparatuur of niet goed onderhouden apparatuur is duurkoop, dit doordat de kosten van energieverbruik veelal hoger zijn de de huurkosten. Daarnaast gaat ook het drogen langzamer waardoor uiteindelijk ook het totale huurbedrag hoger is. 
 • het bedrag dat berekend wordt bij huren van 1 of enkele dagen, een week maar ook bijvoorbeeld bij 8 dagen
 • of verzekering verplicht / nodig is (dekking en eigen risico), de kosten hiervoor met of zonder btw zijn vermeld
 • bij het huren van DryFast bouwdrogers uitsluitend de DF200, DF400 en DF800 te huren. Andere type nummers zijn veelal verouderde machines met een hoger energieverbruik en lager rendement. Het huren van ander merken of private labels raden wij af.
 • wel of geen kosten bij annuleren of eerder retour brengen van de droog apparatuur in rekening worden gebracht
 • bedrijf uitsluitend bezorgd of ook de mogelijk bied de apparatuur op te halen. De meeste apparatuur is overigens vrij eenvoudig in de eigen auto te vervoeren

Vragen over bouwdrogen en ontvochtigen

Bel (06-17853354) voor een persoonlijk advies bouwdrogen - ontvochtigen.

Op maandag tot en met zaterdag tussen 8:30 en 18:00 uur. Buiten reguliere openingstijden stuur een Whatsapp of SMS ons. Indien mogelijk nemen wij direct contact op.