Keuzehulp bouwdrogen

Bouwdrogen en stucdrogen

Welke bouwdroger het meest geschikt is, wordt met name bepaald op basis van de inhoud van de te drogen ruimte.

Ontvochtigen na lekkage

Zowel bouwdrogers als ontvochtigers zijn geschikt om in te zetten na lekkage. De werking van beide apparaten is hetzelfde. Ontvochtigers, zijn in tegenstelling tot bouwdrogers, niet geschikt om in een ruimte te plaatsen waar bouwwerkzaamheden plaats vinden of recentelijk hebben plaats gevonden. Dit in verband met het bouwstof.

 • tot 110 m³ ontvochtiger TTK105S
 • van 110 m³ tot 225 m³ ontvochtiger TTK175S
 • van 225 m³ tot 400 m³ ontvochtiger TTK355S

Waar droger of ontvochtiger te plaatsen?

Plaats de droger midden in de te drogen ruimte. Sluit alle ramen, buitendeuren en ventilatieroosters. Indien er een mechanisch afzuigsysteem aanwezig is, zet deze ook uit. Indien dit niet mogelijk is, zet deze op de laagste stand.

Indien de ruimte één of meerdere scheidingswanden bevat, zet dan de droger in de ruimte welke het meest vochtig is en zet alle binnendeuren open naar de kamers die ook gedroogd moeten worden.

Waarom een bouwdroger of ontvochtiger combineren met een ventilator?

Zowel bouwdrogers als ontvochtigers zijn voorzien van een interne ventilator. Deze koelt de droger en zorgt voor luchtverplaatsing door het condensatieblok. Ook vergroot dit de circulatie in de te drogen ruimte.

Om het droogproces te versnellen raden wij aan de ruimte te voorzien van één of meer losse ventilatoren. Doordat de luchtverplaatsing hierdoor verder wordt verhoogd, wordt het drogen versneld. Dit resulteert in een droogtijd die gemiddeld 25 tot 30 % lager is.

Wanneer en hoe verwarmen?

Zowel bouwdrogers als ontvochtigers geven zelf warmte af en presteren vanaf goed vanaf 10° C. Onder deze temperatuur adviseren wij bij te verwarmen tot maximaal 15° C.

Aandachtspunten bij verwarmen tijdens het droogproces zijn:

 • Gebruik geen gasgestookte heaters. Door de verbranding wordt relatief veel vocht in de ruimte gebracht.
 • Zet geen standaard electrische straalkachel in. Deze wordt aan de buitenzijde heet. Direct onder of naast de straalkachel zal daardoor het verhardings- en hechtingsproces negatief beïnvloed worden. Door de te hoge temperatuur kan schade ontstaan, het aangebrachte materiaal zal onvoldoende hechten aan de wand of vloer.
 • Volg indien er nieuwe verwarming/vloerverwarming is aangebracht altijd het stookadvies van uw installateur.
 • Bij het bijverwarmen met electrische kachels raden wij aan uitsluitend kachels te gebruiken welke zijn ontwikkeld voor bouwdrogen. Deze hebben een dubbelwandig buitenkant, zodat de buitenzijde niet heet wordt. En zijn ook voorzien van een ventilator om de luchtverplaatsing te verhogen. 
 • Voorkom energieverspilling met het bijverwarmen door de te drogen ruimte zo goed mogelijk af te sluiten (niet ventileren). Stel de temparatuur van de kachel in op maximaal 15 °C.

Droogtijd

De droogtijd bij zowel drogen na lekkage als bouwdrogen is afhankelijk van de volgende factoren:

 • samenstelling van het materiaal
 • hoeveelheid vocht die in het materiaal zit
 • de dikte van het te drogen materiaal
 • de relatieve vochtigheid in de ruimte
 • de omgevingstemperatuur
 • de inhoud van de te drogen ruimte en oppervlakte van het te drogen deel

Grofweg geld voor bouwdrogen een droogtijd van 1 week per 1 cm (dikte) aangebracht stucwerk en zandcement.

Wanneer beginnen met drogen?

Ontvochtigen na lekkage.

Altijd zo snel mogelijk het aanwezige water wegpompen en/of dweilen. Daarna zo snel mogelijk een ontvochtiger en ventilator plaatsen.

Check altijd ook uw verzekeringspolis i.v.m. verhalen van de schade door de lekkage en het beperken van verdere schade door meteen te beginnen met drogen.

Afhankelijk van uw verzekering is het veelal ook mogelijk de kosten voor de huur van droogapparatuur en het stroomverbruik te verhalen. Van ons ontvangt u altijd een nota, waarop het stroomgebruik is gespecificeerd.

Bouwdrogen

 

Houd met bouwdrogen altijd rekening met de benodigde tijd die minimaal nodig is voordat met drogen begonnen mag worden. Volledigheidshalve dit staat vermeld op het verpakkingsmateriaal.

Stucdrogen adviseren wij te beginnen 24 uur nadat dit is aangebracht. Start drogen van een zandcementvloer 7 dagen nadat deze is aangebracht.   

Nog vragen over bouwdrogen en ontvochtigen?

Bel ons voor vragen of persoonlijk advies 06-17853354.