Keuzehulp bouwdrogen

Bouwdrogen en stucdrogen

Welke bouwdroger het meest geschikt is, wordt met name bepaald op basis van de inhoud van de te drogen ruimte.

Ontvochtigen na lekkage

Zowel bouwdrogers als ontvochtigers zijn geschikt om in te zetten na lekkage. De werking van beide apparaten is hetzelfde. Ontvochtigers, zijn in tegenstelling tot bouwdrogers, niet geschikt om in een ruimte te plaatsen waar bouwwerkzaamheden plaats vinden of recentelijk hebben plaats gevonden. Dit in verband met het bouwstof.

 • tot 110 m³ ontvochtiger TTK105S
 • van 110 m³ tot 225 m³ ontvochtiger TTK175S
 • van 225 m³ tot 400 m³ ontvochtiger TTK355S

Waar droger of ontvochtiger te plaatsen?

Plaats de droger midden in de te drogen ruimte. Sluit alle ramen, buitendeuren en ventilatieroosters. Indien er een mechanisch afzuigsysteem aanwezig is, zet deze ook uit. Indien dit niet mogelijk is, zet deze op de laagste stand.

Indien de ruimte één of meerdere scheidingswanden bevat, zet dan de droger in de ruimte welke het meest vochtig is en zet alle binnendeuren open naar de kamers die ook gedroogd moeten worden.

Waarom een bouwdroger of ontvochtiger combineren met een ventilator?

Zowel bouwdrogers als ontvochtigers zijn voorzien van een interne ventilator. Deze koelt de droger en zorgt voor luchtverplaatsing door het condensatieblok. Ook vergroot dit de circulatie in de te drogen ruimte.

Om het droogproces te versnellen raden wij aan de ruimte te voorzien van één of meer losse ventilatoren. Doordat de luchtverplaatsing hierdoor verder wordt verhoogd, wordt het drogen versneld. Dit resulteert in een droogtijd die gemiddeld 25 tot 30 % lager is.

Wanneer en hoe verwarmen?

Zowel bouwdrogers als ontvochtigers geven zelf warmte af en presteren vanaf goed vanaf 10° C. Onder deze temperatuur adviseren wij bij te verwarmen tot maximaal 15° C.

Aandachtspunten bij verwarmen tijdens het droogproces zijn:

 • Gebruik geen gasgestookte heaters. Door de verbranding wordt relatief veel vocht in de ruimte gebracht.
 • Zet geen standaard electrische straalkachel in. Deze wordt aan de buitenzijde heet. Direct onder of naast de straalkachel zal daardoor het verhardings- en hechtingsproces negatief beïnvloed worden. Door de te hoge temperatuur kan schade ontstaan, het aangebrachte materiaal zal onvoldoende hechten aan de wand of vloer.
 • Volg indien er nieuwe verwarming/vloerverwarming is aangebracht altijd het stookadvies van uw installateur.
 • Bij het bijverwarmen met electrische kachels raden wij aan uitsluitend kachels te gebruiken welke zijn ontwikkeld voor bouwdrogen. Deze hebben een dubbelwandig buitenkant, zodat de buitenzijde niet heet wordt. En zijn ook voorzien van een ventilator om de luchtverplaatsing te verhogen. 
 • Voorkom energieverspilling met het bijverwarmen door de te drogen ruimte zo goed mogelijk af te sluiten (niet ventileren). Stel de temparatuur van de kachel in op maximaal 15 °C.

Droogtijd

De droogtijd bij zowel drogen na lekkage als bouwdrogen is afhankelijk van de volgende factoren:

 • samenstelling van het materiaal
 • hoeveelheid vocht die in het materiaal zit
 • de dikte van het te drogen materiaal
 • de relatieve vochtigheid in de ruimte
 • de omgevingstemperatuur
 • de inhoud van de te drogen ruimte en oppervlakte van het te drogen deel

Grofweg geld voor bouwdrogen een droogtijd van 1 week per 1 cm (dikte) aangebracht stucwerk en zandcement.

Wanneer beginnen met drogen?

Ontvochtigen na lekkage.

Altijd zo snel mogelijk het aanwezige water wegpompen en/of dweilen. De materialen die onherstelbaar door het vocht indien mogelijk ook verwijderen uit de ruimte*.

Daarna zo snel mogelijk een ontvochtiger en ventilator plaatsen. Vergeet niet een foto van de tellerstand te maken voordat deze in gebruik en nadat deze in gebruik is gesteld. Op basis van deze foto maken wij een berekening van het stroomgebruik van de geplaatste apparatuur.

*Check altijd ook uw verzekeringspolis i.v.m. mogelijk verhalen van de schade door de lekkage en het beperken van verdere schade door meteen te beginnen met drogen. Veelal is het mogelijk de huur van de droogapparatuur inclusief stroomverbruik te claimen. Maak ook foto's van de te verwijderen materialen, voordat deze worden verwijderd. Bij twijfel of het materiaal onherstelbaar beschadigd is altijd contact met de verzekering opnemen, voordat dit verwijderd wordt.

Op de eindnota worden door ons de totale huurkosten voor de droogapparatuur en het stroomverbruik vermeld. Bewaar deze nota goed, uw verzekering kan hierna vragen. 

Bouwdrogen

Houd met bouwdrogen altijd rekening met de benodigde tijd die minimaal nodig is voordat met drogen begonnen mag worden. Volledigheidshalve dit staat vermeld op het verpakkingsmateriaal.

Stucdrogen adviseren wij te beginnen 24 uur nadat dit is aangebracht. Start drogen van een zandcementvloer 7 dagen nadat deze is aangebracht.

Aan- en uitzetten droogapparatuur

Laat de droogapparatuur zoveel mogelijk aan staan. Mocht een ventilator teveel geluid maken laat deze dan op zijn laagste stand draaien. Zodra de apparatuur uitgezet wordt stopt het droogproces. Heeft de apparatuur een uur of langer uitgestaan. Kan in het ongunstigste geval het 3 uur duren voordat het droog optium wordt bereikt.

De droogapparatuur kan direct naar het vervoer aangezet worden, zodat het drogen begint. Bij het verplaatsen de apparatuur altijd de schakelaar op de nul stand zetten. Waarna de stekker te verwijderen uit het geaarde stopcontact. 

Let op zowel de ontvochtigers als de bouwdrogers na het uitzetten niet direct weer aanzetten. S.v.p. tenminste 5 minuten wachten voordat deze wordt aangezet. Dit ter voorkoming van schade in de aansturing van de machine.

De kachels met ventilator en ventilatoren mogen weer aangezet worden, zodra de ventilator uit zich zelf is uitgedraaid.  

Vragen over bouwdrogen en ontvochtigen?

Bel (06-17853354) voor vragen of persoonlijk advies. Op maandag tot en met zaterdag tussen 8:30 en 18:00 uur. Buiten reguliere openingstijden stuur een Whatsapp of SMS ons. Indien mogelijk nemen wij direct contact op.